Bench new-site not working

Hi. I can’t seem to find an answer to my issue anywhere else so I thought I’d give the forums a try. I’ve been at this for a whole week. I’m new at this obviously, please be patient with me.

Okay so I’m trying to install ERPNext locally on my machine. I’m running the latest OS and using this guide: https://frappe.github.io/frappe/user/en/bench/guides/manual-setup.html

However, when I get to the create site stage, it fails. Does this look familiar to anyone? Thanks!

➜  ~ devman
➜  devman frappe-bench
➜  frappe-bench bench new-site site
INFO:bench.utils:creating new site site
/bin/sh: /Users/jessemainee/devman/frappe-bench/env/bin/frappe: is a directory
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/local/bin/bench", line 9, in <module>
    load_entry_point('bench==4.1.0', 'console_scripts', 'bench')()
  File "/Users/jessemainee/devman/bench-repo/bench/cli.py", line 40, in cli
    bench_command()
  File "/Library/Python/2.7/site-packages/click/core.py", line 716, in __call__
    return self.main(*args, **kwargs)
  File "/Library/Python/2.7/site-packages/click/core.py", line 696, in main
    rv = self.invoke(ctx)
  File "/Library/Python/2.7/site-packages/click/core.py", line 1060, in invoke
    return _process_result(sub_ctx.command.invoke(sub_ctx))
  File "/Library/Python/2.7/site-packages/click/core.py", line 889, in invoke
    return ctx.invoke(self.callback, **ctx.params)
  File "/Library/Python/2.7/site-packages/click/core.py", line 534, in invoke
    return callback(*args, **kwargs)
  File "/Users/jessemainee/devman/bench-repo/bench/commands/make.py", line 54, in new_site
    new_site(site, mariadb_root_password=mariadb_root_password, admin_password=admin_password)
  File "/Users/jessemainee/devman/bench-repo/bench/utils.py", line 113, in new_site
    ), cwd=os.path.join(bench_path, 'sites'))
  File "/Users/jessemainee/devman/bench-repo/bench/utils.py", line 90, in exec_cmd
    raise CommandFailedError(cmd)
bench.utils.CommandFailedError: /Users/jessemainee/devman/frappe-bench/env/bin/frappe site --install c099a42a55

In normal conditions you should install Frappe/ERPNext via script, not manually: https://github.com/frappe/bench
Which exactly OS are you using and which version? Is it macOS? Looks like environment variable issue.

Hmmm, I’ve tried every method available with no avail. The bench docs hang me up at: sudo python install.py --develop but that’s a different problem with a different moethod. I’m on El Capitan (10.11.6). From searching around online I’ve come to suspect it does have something to do with the environment variables. I think you’re right. The directory /env/ doesn’t even exist for me as it does for some others.